Vanliga frågor och svar

Avbeställningsskydd

Vad kostar ett avbeställningsskydd?
Ett avbeställningsskydd kostar 4 % av bokningens totala pris, minst 200 kronor/person. Avbeställningsskydd kan endast tecknas vid bokningstillfället och återbetalas inte.

När gäller mitt avbeställningsskydd?
Vid akut sjukdom och händelser av ingripande karaktär (se Resevillkor 3.3.1 och 3.3.2). Läkarintyg krävs.

Kan jag boka på avbeställningsskydd i efterhand?
Nej, avbeställningsskydd kan bara tecknas vid bokningstillfället. Vi rekommenderar att du köper vårt avbeställningsskydd, då vi garanterar att det även gäller för dina medresenärer.

Ingår avbeställningsskydd om jag betalar med mitt kort?
Flygbiljetter.se's avbeställningsskydd omfattar samtliga medresenärer, inte bara familjemedlemmar. De flesta kortutgivare försäkrar endast familjemedlemmar, kontrollera med din kortutgivare vad som gäller för dig.

Jag har avbeställningsskydd, och önskar avboka pga sjukdom, hur gör jag?
Skicka ett mail med din avbokning till info@flygbiljetter.se, skicka sedan in ett läkarintyg (inom 14 dagar) till oss; Flygbiljetter, Box 1324, 251 13 Helsingborg. Läkarintyget ska vara utfärdat på särskilt formulär, finns att hämta under fliken "Resevillkor".

Hur snabbt kan jag få återbetalning om jag lämnat ett godkänt läkarintyg?
Du har i regel pengarna tillbaka inom en vecka, förutsatt att du tecknat ett avbeställningsskydd.

Avboka/Ändra

Går det att ändra namn i efterhand?
Normalt tillåter inte flygbolagen namnändringar. Om ändring är möjligt, är den förenad med kostnader.

Hur avbokar jag min resa?
Avbokning kan göras via e-post eller telefon. Avbokning bekräftas av Flygbiljetter.se via e-post.

Hur kan jag vara säker på att min bokning är avbokad?
Avbokning bekräftas av Flygbiljetter.se via e-post och du kan även gå in på din bokningssida, för att kontrollera att din bokning blivit avbokad.

Vad kostar det att avboka?
Om du tvingas avboka på grund av akut sjukdom får du tillbaka det du betalt för biljetten med ett avdrag för en självrisk motsvarande 5 % av biljettpriset, förutsatt att du tecknat avbeställningsskydd via oss och har skickat in giltigt läkarintyg. Om du avbokar pga annan orsak återbetalas inte biljettkostnaden.

Är biljetten ombokningsbar?
De flesta biljetter som Flygbiljetter.se säljer är inte ombokningsbara. Vill du veta exakt vad som gäller för din bokning, kontakta oss per mail. Det är inte möjligt att ändra destination, flygbolag eller byta namn på en redan utfärdad biljett.

Betala

Hur kan jag betala min resa?
Du kan betala din resa med kort (ej AMEX eller Diners) eller via Internetbank på din bokningssida.

När måste jag betala mitt flyg?
En del flygbolag kräver att bokningen betalas innan bokningen kan slutföras. I vissa fall får du fram till kl 22:30 samma dag på dig att betala. Vad som gäller för din bokning, framgår tydligt när du bokar. Väljer du att inte betala avbokas din reservation med automatik.

Är det tryggt att betala med kreditkort på Flygbiljetter.se's hemsida?
Inga uppgifter lagras och vi samarbetar med DebiTech som skyddar din information. DebiTech är ett svenskt företag som hanterar online-verifiering av kreditkort på ett säkert, snabbt och enkelt sätt. När du fyllt i dina kortuppgifter skickas de krypterat till DebiTech. När sedan din information skickas till banken används bankens säkerhetssystem. Vid betalningen är det alltså två kommunikationsvägar som behöver skyddas:

1. Kommunikationen mellan Flygbiljetter.se och DebiTech

2. Kommunikationen mellan DebiTech och din bank

När det gäller kommunikationen mellan Flygbiljetter.se och DebiTech skyddas informationen med SSL-kryptering. SSL står för Secure Socket Layer och är en av de bästa standarder som idag finns för handelstransaktioner. DebiTech använder den starkaste krypteringen som finns tillgänglig på marknaden med 128-bitarsnyckel. Det gör att du kan vara säker på att informationen inte hamnar i fel händer. I kommunikationen med bankerna använder DebiTech de säkerhetssystem som används av dessa. Väljer du att betala ditt köp via din Internetbank skyddas dina uppgifter av säkerhetssystemet hos din bank oavsett om du handlar med ditt certifikat/din PIN-kod via Handelsbanken, ditt Digipass via SEB, med din säkerhetsdosa i Föreningssparbanken eller med ditt Smartkort/din engångskod i Nordbanken.

Flygresan

Behöver jag visum/pass?
Kontrollera alltid att du har nödvändiga visum, pass och försäkringar för det land du skall besöka. Kontakta respektive lands ambassad eller konsulat om du är osäker. Om du skall resa till USA skall du ha det nya maskinläsbara passet, samt kunna visa incheckningspersonalen information om ditt uppehälle de första nätterna. Du måste ha giltig fotolegitimation även för resor inom Sverige/Skandinavien. Flygbiljetter.se ansvarar inte för kostnader orsakade av brister i resenärens formaliteter, så som avsaknad av pass, visum etc.

Checkas mitt bagage in hela vägen, fast jag har ett byte?
I de flesta fall checkas bagaget in till din slutdestination. I vissa fall måste du hämta ut det vid ett byte, tex om det är olika flygbolag som handhar flygningarna. Du hämtar alltid ut ditt bagage vid första anhalt i USA, då det skall gå genom Immigrations & Customs tillsammans med dig. Är du osäker, kan du fråga vid incheckningen vad som gäller.

Finns det hjälp för mig som har funktionshinder?
Flygbolagen erbjuder assistans på flygplatsen och kan också hjälpa dig att komma ombord på flygplanet. Meddela oss vid bokningstillfället om du önskar assistans (skriv i meddelanderutan som kommer upp strax innan bokningen slutförs).

Har mitt barn rabatt på sin flygbiljett?
Det flesta flygbolag erbjuder barnrabatter, dock inte på lågprisflyg. Ålder för barnrabatt kan variera. Aktuellt barnpris anges vid bokningen.

Hur bokar jag extra bagage tex golfbag, skidor?
Meddela att du har bagage vid bokningstillfället (skriv i meddelande rutan som kommer upp strax innan bokningen slutförs). Flygbolaget tar oftast ut en kostnad för extra bagage utöver den bagagevikt som normalt ingår. Betalning sker vid incheckning.

Hur checkar jag in?
Du visar ditt resebevis som innehåller biljettnummer och referensnummer samt giltigt fotolegitimation/pass till incheckningspersonalen. Vissa flygbolag erbjuder även incheckning via Internet från deras hemsida eller via självbetjäningsmaskiner på flygplatsen.
Observera att en del flygbolag tar en avgift för incheckning på flygplatsen. För information se respektive flygbolags hemsida.

Hur får jag reda på eventuella tidtabellsändringar?
Flygbolagen kan göra ändringar i sina tidtabeller. Tiderna du har i din bokningsbekräftelse kan komma att ändras om flygbolaget anser det vara nödvändigt. Flygbiljetter.se kan inte hållas ansvariga för eventuella ändringar från flygbolagen eftersom det är utanför vår kontroll. Alla tidtabellsändringar som kommer flygbiljetter.se tillhanda, distribueras vidare till kunderna av oss via e-post. Du kan även kontrollera dina tider genom att ringa till flygbolaget eller på Checkmytrip som du når via din bokningssida.

Hur mycket bagage får jag lov att ta med mig?
Det finns inga generella regler för hur mycket bagage du får ta med dig. Flygbolagen bestämmer själva över antal bagage, vikt och eventuell kostnad för incheckat bagage. För att få information om just din flygresa, var vänlig kontakta flygbolaget.

Ingår det mat ombord på flyget?
På flygningar inom Europa ingår som regel ingen mat. Flygbolagen kan däremot erbjuda försäljning av lättare måltider (tex, sallad, smörgåsar, bullar) ombord. Till destinationer utanför Europa ingår det oftast mat ombord.

Kan det tillkomma lokal flygplatsskatt på min resa?
En lokal flygplatsskatt/avgift kan tillkomma på flygplatser runt om i världen, tex i Thailand. Avgiften skall betalas i den lokala valutan på destinationen och kan ändras med kort varsel. Avgiften varierar och tas ut av respektive lands luftfartsmyndighet. Flygbiljetter.se kan inte styra denna avgift och kan inte ställas som ersättningsskyldig.

Kan jag använda bara returen på min biljett?
Om du har bokat en tur och retur biljett och inte dyker upp till incheckningen på första flighten, kommer flygbolaget att avboka hela biljetten.

Kan jag boka en enkelbiljett?
Samtliga flygbolag erbjuder enkelbiljetter men oftast är en enkelbiljett dyrare än en tur och retur.

Kan jag boka resa med Flygbiljetter.se innan jag fyllt 18 år?
För resenärer under 18 år krävs ett speciellt intyg att målsman godkänner reseavtalet. Blankett för intyget kan erhållas av Flygbiljetter.se under "Resevillkor" punkt 7. För ensamåkande barn som kräver assistans på flyget, vänligen tag kontakt med ett flygbolag direkt.

Kan jag flyga till en stad och hem från en annan?
Med de flesta flygbolag går det bra att boka utresa till en stad och hemresa från en annan stad så länge det är från samma land. (Exempel: avresa från Stockholm - Rom - hemresa Florens - Stockholm.) Kontakta oss via e-post info@flygbiljetter.se med sträckor, datum och antal personer så skickar vi ett förslag till dig.

Varför har jag inte fått min biljett via mailen?
Bokningsbekräftelsen skickas normalt inom en timme till den e-mailadress du angav vid bokningstillfället. Vänligen kontakta oss snarast om du inte mottagit bekräftelsen. Vi reserverar oss för tekniska problem och prisfel som ligger utanför vår kontroll, samt förbehåller oss rätten att inom 24 timmar på vardagar kontakta dig via e-mail för eventuell avbokning, och vid helg nästkommande vardag. Vi förbehåller oss rätten att avboka och återbetala reservationen.

När skall jag senast vara på flygplatsen?
Vi rekommenderar att du är på flygplatsen senast 2 timmar före utsatt avresetid.

Vad är en Elektronisk biljett?
Elektronisk biljett innebär att du inte får en pappersbiljett utan endast en skriftlig bekräftelse "Electronic Ticket Itinerary/Receipt". Om ni är flera personer på samma bokning skickar vi en bekräftelse där varje resenär får ett unikt dokumentnummer.

Vad är skillnaden mellan ett direktflyg och nonstop flyg?
Det kan förekomma en mellanlandning som inte syns i tidtabellen på ett direktflyg. I flygbolagens termer kan direktflyg innebära att flyget mellanlandar även om flightnumret är detsamma hela vägen. Nonstopflighter är flighter som inte mellanlandar alls.

Reseförsäkring

Behöver jag teckna reseförsäkring?
Flygbiljetter.se säljer en reseförsäkring som utgör ett komplement till reseskyddet i din hemförsäkring. Den täcker bla kostnader vid sjukdom och olycksfall och du slipper alla självrisker.

Vad täcker den reseförsäkring jag kan köpa via flygbiljetter.se?
Ny resa eller pengarna tillbaka! Om du blir sjuk eller drabbas av olycksfall och inte kan utnyttja din resa för det huvudsakliga syftet kan du få ersättning för de förstörda resdagarna. Förstörs mer än hälften av resdagarna, kan i vissa fall du och hela familjen, eller en medresenär, få ersättning för hela resekostnaden. Försäkringen gäller utan självrisk och den ersätter även självrisken i din hem-/villa-/bil-/hyrbilsförsäkring. Den innehåller även resskydd om du missar flyget! Om du på grund av en plötslig oförutsedd händelse missar ditt flyg på ut- eller hemresan, hjälper vi dig att komma ikapp resa.

Varför ska jag köpa reseförsäkring?
Du slipper alla självrisker!! Försäkringen gäller utan självrisk och den ersätter även självrisken i din hem-/villa-/bil-/hyrbilsförsäkring.

Vem kontaktar jag om olyckan är framme?
Inträffad skada anmäls snarast till SOLID Försäkringar. Vid allvarligt olycks- eller sjukdomsfall utomlands, vägassistans eller i övrigt då behov av omedelbar hjälp föreligger, ska SOS Larmcentral kontaktas på telefon +46 42 4503360. Där får du assistans dygnet runt.

Vilken försäkring ska jag ha som flygresenär?
RESEFÖRSÄKRING PLUS är ett komplement till grundreseskyddet i hem-/villaförsäkring alt. annan försäkring. Den ska köpas för hela resans längd, dock för högst den giltighetstid som gäller för grundreseskyddet. Reseförsäkringen gäller under förutsättning att premien betalas innan avresan från Sverige, för person som är bosatt i Sverige och som är försäkrad i allmän försäkringskassa.

footer-logos
Flygbiljetter.se är en online resebyrå som ingår i Stena Line Travel Group AB
Box 1324, 251 13 Helsingborg • Org nr: 556529-1795 •
info@flygbiljetter.se
2014 © Flygbiljetter.se
Vänligen vänta - vi söker
efter de bästa biljetterna